In prima sedinta, mai ales daca pacientul este copil, este recomandabil ca atmosfera sa fie relaxanta, facilitand acomodarea cu cabinetul si echipa de medici, asistente. Se completeaza fisa de consultatie in care se mentioneaza: existenta dintilor de lapte pe arcade, forma arcadelor, existenta unor pozitii incorecte ale dintilor, muscatura, prezenta de cariilor, tartrului.

Daca in afara problemelor ortodontice exista si alte probleme stomatologice (carii) acestea trebuiesc rezolvate inainte de aplicarea aparatului. Uneori se apeleaza si la medicul specialist chirurg pentru descoperirea anumitor dinti inclusi care urmeaza sa fie tractionati orotdontic si adusi in pozitie corecta pe arcada.

In aceasta sedinta, se pot discuta toate nelamuririle si intrebarile legate de viitorul tratament.
Pentru stabilirea exacta a tipului de aparat dentar,  se vor amprenta arcadele dentare si se vor realiza modele in laborator. Deasemenea veti primi trimiteri pentru efectuare de radiografii speciale (radiografii panoramice si teleradiografii de profil). Se realizeaza fotografii intraorale si extraorale. Cand medicul ortodont intra in posesia tuturor acestora, va definitiva planul de tratament, dupa efectuarea masuratorilor specifice.