In cazul acestor aparate dentare, bracket-urile sunt fixate pe fata orala (palatinala/linguala) a dintilor, pe interiorul arcadelor dentare, aceasta facand practic aparatul invizibil.
Un alt avantaj este faptul ca alinierea dintilor va fi mult mai vizibila in lipsa existentei bracket-urilor si arcurilor. Tehnica linguala are avantaje si in cazul unor anomalii ca ocluzia adanca acoperita sau angrenaje inverse in cazul adultilor.

 

Aparatul dentar lingual este realizat din aliaje de aur si este personalizat, pentru fiecare pacient. Efectele utilizarii acestui aparat dentar sunt similare ca eficienta cu efectele aparatelor clasice, avand insa in plus avantajul ‘’invizibilitatii’’, ceea ce va favoriza purtarea lui cu rabdare pana la finalizarea tratamentui.

Exista si cateva dezavantaje in cazurile tratate cu aparat dentar lingual:

  • adaptarea este putin mai dificila si poate dura mai multe zile decat in cazurile tratate clasic, in prima saptamana, pot aparea dificultati de vorbire si mici iritatii ale limbii, datorita pozitionarii linguale a aparatului, insa designul plat si perfect adaptat pe dinte al bracket-urilor folosite in acest sistem vor scurta simtitor perioada de acomodare;
  • costul de realizare este mai ridicat decat in cazul aparatelor dentare clasice, avand in vedere ca se foloseste tehnica computerizata si personalizata pentru fiecare caz in parte.