Este cel mai utilizat tip de aparat dentar, poate fi purtat dupa varsta de 11 ani in orice perioada a vietii si aliniaza dintii cu o mai mare precizie decat aparatul dentar mobil.

Aparatele dentare fixe conventionale, se aplica pe fata externa a dintilor, constau in arcuri unite prin bracket-uri; acestea se fixeaza cu  material compozit pe dinti, iar la finalul tratamentului se indeparteaza in totalitate,neafectand sub nicio forma smaltul dentar.Arcurile trec prin bracket-uri si sunt atasate de inele cimentate pe molari.Strangerea arcului de bracket-uri exercita presiune asupra dintilor, producandu-se astfel deplasarea lor.

Aceasta migratie trebuie sa fie facuta in timp pentru ca dintii sunt fixati in os. In timpul migratiei osul se resoarbe in partea in care se indreapta dintii, dar se si formeaza in partea lasata libera prin migratie. Din acest motiv un tratament ortodontic corect cu aparat dentar dureaza 1 an, 1 an si  jumatate, 2 ani,   poate chiar si 2 ani si jumatate in functie de complexitatea cazului.

Se folosesc diferite tipuri de bracket-uri in cadrul aparatelor dentare:

  • metalice, de dimensiuni reduse, confera eficienta maxima tratamentulu ortodontic;
  • diferite tipuri de ceramica: asemanatoare culorii dintelui sau ceramica alumino-cristalina (‘’clear’’, transparente) cele mai estetice si cu eficacitate similara celor metalice;
  • din aur sunt bracket-uri din otel inoxidabil, acoperite cu aur de 24 karate; au rezistenta metalului, dar se „pierd” mai usor in culoarea dintilor, datorita faptului ca multi dinti naturali au o tenta naturala galbuie.

Exista de asemenea, arcuri acoperite cu un material plastic alb, ce contribuie la imbunatatirea aspectului estetic.
In functie de anomalia de corectat medicul ortodont  va va sfatui care este tipul de aparat dentar si bracket-urile cele mai recomandate in situatia respectiva, tinand cont desigur si de dorintele fiecarui pacient.

Pentru a va face o idee asupra costurilor va spunem ca aparatele dentare fixe sunt de 2 tipuri:

  • aparate dentare fixe metalice/compozite (Aparat dentar fix cu bracketi transparenti) – pretul variaza intre 1900 RON si 2500 RON pe arcada
  • aparate dentare fixe ceramice – pretul estimativ este de 3500 RON pe arcada